Mee carnaval zetten we alles op alles!
‘Een loopgroepwagentje gemaakt van hout en karton.’
Met een aantal Reuselse vrienden zitten we in het tweede jaar van het Pius X-College. We speculeerden er vorig schooljaar al over, maar in 2002 willen echt gaan meedoen aan de carnavalsoptocht. Vanuit het eerste jaar heeft zich ook een carnavalsgek uit Casteren aangesloten bij de vriendengroep, dus deelnemen aan de optochten in Casteren en Reusel ligt voor hand.
In de herfstvakantie van 2001 komen we met ons negenen samen om de eerste plannen te smeden. We mogen op ’t Heike iets gaan maken in de oude koeienstal van Ton en Sjan van Gompel, de ouders van Frank. Op dat moment op carnavalsgebied het bouwdomein van Reusel, want ook Krekwakwo, De Zévèrers en De Stampers maken hier dan hun creatie. Wij moeten onze groep eerst nog een naam geven. Hier zijn we snel uit: ‘De Mouwers’. (Achteraf was met ’t met ‘au’ wellicht logischer geweest, maar daar mauwde niemand over.) Frank en Pieter waren in het bezit van vele videobanden vol carnavalsoptochten uit de regio, waardoor we veel inspiratie opdeden. Het idee ‘Met carnaval zetten wij alles op alles’ was geboren. De keuze voor ‘Met’ in plaats van ‘Voor’ staat tot op de dag van vandaag ter discussie.
Maar we konden van start! Met onder andere de steun van de Familie van Gompel kwam er een eindresultaat waar wij heel trots op waren. Het wagentje werd volledig van hout en karton gemaakt. We maakten alle losse onderdelen in de oude koeienstal en uiteindelijk mocht alles in de grote schuur op elkaar worden gezet op een plat karretje. We kregen en verzamelden alle materialen zelf, waardoor alles kosteloos gemaakt kon worden. Enkel een lege fles waar statiegeld op zat, werd gebruikt als neus. We plakten het karton met telefoonboekblaadjes en daarna met wc-papier (dat was de eerste en meteen de laatste keer dat we met wc-papier plakten.) We schilderden namelijk alle kleuren ‘strak’ tegen elkaar.
We gingen samen naar Robby voor de pakken, waar lange sleepjassen werden aangeschaft. Tijn bleek al in het bezit van een vergelijkbare jas, dus 8 pakken waren voldoende. Sjan maakte prachtige overzet schoenen van schuim en plakte met boeklon het thema op ons voorwagentje. Piet Snip, de vader van Rob, zorgde voor een geluidsetje op de wagen. Met accu’s en een autoradio had hij menig avond getest, maar uiteindelijk ging de voorkeur naar een veilige stereo-installatie op die aangesloten werd op een aggregaat. Bij DJ Peer Tielemans werd ons deuntje in elkaar gezet. Een cassettebandje werd aan twee kanten opgenomen en tussen een aantal overgangen zouden we in de optocht wel juichen om dit te verbloemen.
Ons wagentje ging in de week voor carnaval met de vrachtwagen richting Casteren. In de bouwschuur van De Flierefluiters zouden de gebroeders Kuijpers het wagentje daar terloops mee vernissen. Maar omdat onze verf een allegaartje bleek, adviseerden zij ons om dit zelf te doen. De gele en rode verf waren namelijk hoogglans en niet geschikt voor een vernislaag. De andere kleuren werden vrijdag voor carnaval met de kwast vernist. Overigens willen we schildersbedrijf Gijbels en de bovengenoemde bouwgezelschappen bedanken voor de verkregen verf!
Na veel maanden van bouwvertier was daar het grote moment: de eerste optocht voor De Mouwers. Toch wel een beetje zenuwachtig begonnen we aan de optocht in Casteren. Een fantastische ervaring, waarvan wij (en hopelijk het publiek) genoten met volle teugen. De uitslag viel ook mee, we werden namelijk knap 5e. De dag erop was onze tweede optocht: ‘De Grote Narrentrek’ in Reusel. Ook hier werden we met trots 5e en kregen we de aanmoedigingsprijs. Een mooie stimulans voor ons om door te gaan. Ons eerste seizoen zit erop, een mooie ervaring rijker!