UIT-JE-BOL.COM
‘De klant is koning bij uit-je-bol.com!’
We waren het er roerend over eens, we hadden een fantastisch seizoen achter de rug! Toch wordt onze tijd wel schaarser, en kent ons busonderstel forse afmetingen. Mede daardoor werd er een werkgroep in het leven geroepen om uit te kijken naar een kleiner onderstel voor in de toekomst. Want dat we er met onze club maar al te graag bij zijn, staat als een paal boven water.
We genoten weer van de mooie zomerdagen en waren ondertussen weer regelmatig te vinden aan De Molenheide. En ondanks dat we in ons achterhoofd een stapje terug wilden doen, maakte het succesjaar 2015 ons weer overenthousiast. In de kroeg werd alweer snel gespeculeerd over een nieuw idee en werd besloten om nog één keer onze bus als basis te gebruiken. Veel ideeën kwamen ter tafel, zo bleef het beeld van de overhaaste koeriers en pakketbezorgers ons op het netvlies staan. Heerlijk, hoe die beroepsmatige bezorgers nog net denken een wielerpeloton voor te kunnen zijn en uiteindelijk geïrriteerd het parcours moeten verlaten. Na een paar avonden brainstormen was het idee geboren, we lanceren een nieuwe webshop. De wagen moet het magazijn vormen, vanwaar onze producten richting de klanten gaan. We zetten alle grote webshops op een rijtje en probeerden hier een carnavaleske draai aan te geven. Na een aantal weken waren we nog niet verder gekomen dan Gekkerman.nl, totdat Jozef de verlossende woorden sprak: uit-je-bol.com!
De schouders werden eronder gezet en alle wilde ideeën verschenen op het bord. Het moest een totaalconcept worden, waarbij het publiek zich klant moet wanen. De wagen zal gaan bestaan uit verschillende stellingen met allerlei feestartikelen in de schappen. Daarbij één pop, die zal fungeren als werknemer in het magazijn. De herkenbare ‘bol.com figuren’ moeten gaan zorgen voor de ontknoping. Hoe en waar was op dat moment nog een uitdaging. Hein verzorgde zoals gebruikelijk de tekening en alle commissies gingen aan de slag.
Vele uren zouden er volgen in de schuur. Twan tekende zich in de rondte om ervoor te zorgen dat bewegingen elkaar konden passeren. Hein bakte een feestelijke kop in elkaar. Dennis vormde de wagen tot een waar magazijn. Opa en Jacky schuimden zich in de boeken en Jozef bakte gestaag de constructie in elkaar. Ook de voorzitter lastte, met wellicht wat voorkennis, de constructie tot een mooi geheel. Met z’n allen zorgden we ervoor dat de wagen in een paar maanden gestalte kreeg.
De carnavalsquiz van Ilona werd dit jaar een K3-quiz, waarbij je de grammofoonplaten maar net moest herkennen. (De winnaars hiervan zijn me overigens even ontschoten.)
Tussentijds leenden we in Leende een vrachtwagentje van De Lolmakers. Dit onderstel leende zich namelijk perfect voor een bestelbus. Mensen die zich verveelde, konden zich hier helemaal op uitleven. Ondertussen monteerde Peet als echte vakman aan de lopende band zo drie lopende banden. Ann zette haar schilderkunsten in om ‘de grote vlakken’ om te toveren tot driedimensionale schilderijen.
Terwijl het in de schuur vorderde, had Tinus op zijn slaapkamer alles gereed gemaakt om ‘uit-je-bol.com’ te lanceren. Zowel een facebookpagina, website en reclamespotje werden gelanceerd. Vanaf het moment dat we officieel in de lucht waren, stroomden de bestellingen binnen. Intussen tackten De Wiepers er de laatste week stevig op los en vrijdagavond leek alles dan ook gereed voor carnaval. Ware het niet dat Opa met het geniale plan op de proppen kwam om nog diverse pakketten van foam te prepareren. Als een machine werkten onze dames in het oude huis door tot in de kleine uurtjes. We lieten ons niet kisten, waardoor ook de kisten diep in de nacht waren voorzien van een strakke laag vilt. Onze Dennis had al zijn nietjes verschoten, dus snel naar huis om nog een paar uurtjes rust te pakken voor het feest zou losbarsten.
Zaterdagochtend was iedereen weer present en reden we in alle vroegte naar familie Vrijsen. Het opbouwen ging als een trein en binnen no-time waren we weer te vinden op het opstelterrein. Onze wagen werd direct door verschillende tv-stations uit de regio ingezet als decorstuk. Bij het testen kwam helaas naar voren dat de motor van de bovenste kist was vastgelopen. Met man en macht is er door de bouwcommissie getracht om alles op orde te brengen. Dit alles met succes, knap staaltje vakmanschaps! Aangezien het aantal bestellingen tijdens de optocht in de laatste straat gering was, bleef de onderste kist in de stelling staan. De voorzitter gaf aan Ilona in Reusel hoogstpersoonlijk te bevrijden. Na het bekijken van de videobeelden mochten we later die avond de eerste prijs in ontvangst nemen.
Zondag mochten we voor het eerst in onze geschiedenis opbouwen op Het Kerkplein. Pastoor Karel bestelde nog wat feesthoedjes en ook de Reuselse kerkgangers gingen niet met lege handen naar huis. Alles liep van een leien dakje en rond een uur of 12 was alles weer in stelling gebracht. Bij de Bruijn mochten we ook dit jaar de banken reserveren, waarbij onze trouwe schminkmoeders de laatste details aanbrachten. De pakketjes vlogen in De Narrenparade weer als zoete broodjes over de toonbank en de sfeer zat er de gehele optocht prima in. ’s Avonds in De Kei bleek op de fotofinish dat we genoegen moesten nemen met de tweede plaats achter een schitterende creatie van ’t B(r)ouwersgilde. We bleven niet lang bij de pakken neer zitten en bouwden samen met de hele zaal een feestje…. van links …. naar rechts.
Dat de weergoden ons maandag in de steek lieten, hadden we de avond ervoor jammer genoeg al een beetje zien aankomen. Hapert deed er dan ook verstandig aan om de optocht al vroegtijdig af te gelasten. De organisatie koos er tot onze grote teleurstelling voor om de optocht niet in te halen. In plaats daarvan werd een alternatief programma op poten gezet, waarbij de wagenbouwers elkaar aan de hand van foto’s, videobeelden en een mondelinge toelichting mochten jureren. We waren dan ook zeer vereerd dat wij ’s avonds als winnaar van deze ‘alternatieve Kempenoptocht’ uit de bus kwamen. Hiervan werd nagenoten tot in de kleine uurtjes.
Diezelfde maandag was door de optochtcommissie van De Bonte Stoet Bergeijk al kenbaar gemaakt dat daar de optocht ingehaald zou worden. Toen bleek dat groepen van buitenaf zich ook mochten inschrijven, konden wij dit buitenkansje niet laten liggen om onze wagen nogmaals te presenteren. Vrienden en collega’s van De Lollebollen en De Bloastoeters werden opgetrommeld om het spel compleet te maken. De confetti werd vervangen door rood-geel-groene vlaggen en zodoende werd ook Bergeijk voorzien van een feestje. Ondanks het wisselvallige weer werd het een prachtige optocht met hoogstaande creaties. Deze onverwachte dag extra genieten van alles wat met carnaval te maken heeft, gaf ons veel voldoening. We waren dan ook trots om met de tweede plaats op zak huiswaarts te keren.
Met deze optocht nog in de benen hadden we nog drie weken om de wagen aan te kleden met lichtslang. We besloten, ook gezien de tijd, het thema en de act te handhaven. Het kostte wat kruim, maar in maart stonden we met de voltallige creatie in Bladel. Stefan draaide de wagen voor de laatste keer moeiteloos in elkaar, waarna een gezellig samenzijn volgde rond de barbecue. De optocht verliep voorspoedig en in De Ambiani werd het feestje voortgezet. De tweede plaats werd succesvol door ons verdedigd.
’s Morgens waren we vroeg in touw om alles weer klein te maken. Op volle sterkte werden er in Bladel al tiewraps geknipt. In de middag was het papier verwijderd en om vijf uur gaf ook De Mercedes te kennen dat het mooi was geweest. We gooiden er de pannen op en sloten het weekend gezellig af in het oude huis.
In de weken daarna werd de schuur weer grondig aangeveegd en de bus aangeboden op Marktplaats. Met mooie herinneringen sluiten we dit seizoen af als superhelden. En al zal de kwantiteit het komende jaar wellicht afnemen, wij zijn er volgend seizoen ‘gewoon’ weer bij.